De horror van een grenzeloze liefde is het verhaal van Anne, gebaseerd op mijn eigen leven.

Persoonlijkheidsstoornissen zoals narcisme en psychopathie kunnen veel pijn en verdriet teweegbrengen. Al dan niet in combinatie met elkaar, in verschillende vormen of gradaties, komen ze je leven binnen zonder dat je het in de gaten hebt en laten een spoor van vernieling achter.

Een narcist manipuleert en gaat over lijken. Narcisme komt als een sluipmoordenaar je leven binnen en kan een spoor van vernieling achterlaten.

Narcisme is zo ongeveer het modewoord van de 21e eeuw en wordt vaak verward met egocentrisme. Maar narcisme is écht een persoonlijkheidsstoornis die in veel gradaties voorkomt. Zo’n 6 procent van de wereldbevolking lijdt aan een extreme vorm van deze menselijke wreedheid en de andere 94 krijgt ermee te maken. Narcisme rukt op. Mede door onze op prestige gerichte maatschappij. Praktisch gezien krijgt iedereen hier wel één of meerdere keren in zijn leven mee te maken. Het enige dat je kan doen, is het tijdig herkennen en er ver van uit de buurt blijven.

Bij het schrijven van het boek heb ik verschillende bronnen geraadpleegd voor research. Behalve Google hebben de volgende boeken mij veel geleerd. Ook heb ik er enkele citaten uit overgenomen:

 

 

  Simon Baron-Cohen, Nul empathie. Een theorie van menselijke wreedheid.

    Nieuwezijds, Amsterdam, 2012

  Silvia Pol, Ik ben geweldig! Of toch niet? Over gezond & problematisch narcisme. Zorgen voor jezelf.

    Boom, Amsterdam, 2013

  Jan Storms, Destructieve relaties op de schop. Psychopathie herkennen en hanteren.

    AnkhHermes, Deventer, 2010

  De hechtingstheorie van John Bowlby, uitgelegd in: Henk Stulp, Lectoraat ‘Zorg en Spiritualiteit.

    VIAA, Zwolle.